top of page

Armastuse mitu nägu

Updated: Feb 22, 2018


Kindlasti Sa tunned kedagi, või oled kunagi olnud ise see inimene, kes ütleb, et tema elus ei ole armastust. Kõlab kurvalt. Aga kas vastab ka tõele? Oled Sa kunagi mõelnud, kui mitu erinevat sorti armastust on olemas?


Põhilised armastuseliigid on:

1. Erootiline ehk seksuaalne armastus - algab enamasti teismeliseeas ja võib kesta kuni elu lõpuni. Selle perioodi sees tekib kindlasti ka neid hetki, mil suhtepartnerit ei ole. Kui ei ole kedagi armastada ja kellegi poolt armastatud olla, võib tekkida tunne, et elus ei olegi armastust. Aga kas see ikka on nii? Armastusel ja armastusel on küll vahe, aga mingitsorti armastust on, või vähemalt peaks olema, iga inimese elus alati.


2. Sõpradevaheline armastus ja ligimesearmastus

Hoolimine, heasoovlikkus, aitamisvalmidus - need ja paljud teisedki taolised tunded ja omadused on omased inimesele, kes tunneb armastust. Kui Sa tunned kasvõi ühte nimetatutest või mõnda muud taolist tunnet kellegi suhtes, siis on Sinu elus armastus olemas!


3. Peresisene armastus: lapsed, vanemad, vanavanemad, õed-vennad ja teised peresidemega olulised inimesed - kõikide suhtes natuke isemoodi armastus, aga taaskord soov ja vajadus neid kaitsta, tagada nende heaolu ja nendest hoolimine.


4. Armastus lemmiklooma vastu.

Lemmiklooma omaniku jaoks ei ole kunagi tegu “lihtsalt lemmikuga". Lemmikloom on pereliige ning talle tagatakse parim võimalik.

Leidub inimesi, kelle jaoks on lemmikloom lapsega lausa samal astmel. Samuti leidub neid, kes mõistavad eelmainitu hukka. Armastusele ei tohiks aga piire seada. See on tunne, mis tuleb inimese seest ega saa olla vales suuruses ega vales suunas. Igaüks armastab oma lemmikut omades piirides, mõni aga üldse piiritult. Armastus on armastus - olgu see tunne millise liigiesindaja suhtes iganes.


5. Enesearmastus - kõige olulisem armastus kogu elu jooksul. Sa oled iseendale kaaslaseks esimesest kuni viimase hingetõmbeni. Ärkad koos endaga ja uinud koos endaga, veedad kõik hetked koos endaga, olgu Sinu kõrval veel keegi või mitte. Seega ennast armastada ja endast lugupidada on väga oluline. Kui Sa ei armasta, ei austa ega hinda ennast, siis võivad ka teised Sinusse suhtuda lugupidamatult ja kahjustavalt - sarnaselt sellega, kuidas Sa ise endasse suhtud. Armasta ja hoia ennast, kaitse ennast. Ära lase endale halba teha. Enesearmastus ei ole egoism.


Kõiki eelmainitud armastusi me näeme, tunnetame ja tõlgendame tulenevalt oma isiksusest ja kogemustest natukene erinevalt, kuid kokkuvõttes saab ikkagi küsida:

mitu armastust on Sinu elus?

bottom of page