top of page

Harmoonia

Updated: Feb 28, 2018


Harmoonia definitsioon: harmoonia on terviku üksikosade vahel valitsev õige suhe ja kooskõla. Lihtsustatult öeldes on harmoonia tasakaal: kõike on mõõdukalt, miski ei domineeri ega millestki ei jää puudu ning tänu sellele sobituvad kõik osad omale kohale ja toetavad üksteist. Moodustub harmooniline tervik.

Just selline peaks olema ka meie elu: meie sisemaailm + meid ümbritsev maailm peaks kokku andma harmoonilise terviku. Me ei saa täielikult kontrollida seda, mis toimub meie ümber, kuid me saame vastutada selle eest, kui tasakaalus on erinevad sisemaailma osakesed meie sees.


Millest koosneb sisemaailm?

Meie sisemaailmas on mitmeid osasid: tunded, mõtted, tõlgendused, arusaamad, vaated jms. Kõige olulisemad nendest on ehk need osad, mis tulevad meie enda suunas ehk meie mõtted, tunded, arusaamad jm iseenda kohta.

Inimeses peab olema kõike omajagu - mitte liiga vähe ega liiga palju. Kui näiteks enesearmastust saab liialt palju, võib see muutuda egoismiks. Oma tahtmiste saavutamiseks ning oma ego paitamiseks astutakse üle kellest või millest tahes. Kui enesearmastust jääb väheks, võib sellest saada enesehävituslik altruism - läbi pideva andmise ja eneseohverduse otsitakse armastust ja enda väärtust väljastpoolt iseennast. Mõistmata seda, et kõik see peaks olemas olema meie sisemaailmas ja osana sellest. "Mida rohkem ma teen ja annan, seda väärtuslikum ma olen ning seda enam mind armastamatakse ja austatakse!" Mitte kellegi väärtus ei saa põhineda sellel, kui palju ta kellelegi/millelegi kasu toob. Meie väärtus põhineb suuresti sellel, kui palju me ise endast arvame. Kõik teised kipuvad meid väärtustama ja austama just selle järgi, kui palju me ise ennast väärtustame ja austame.

Millised on olulisemad osad sisemaailmast?

Enesearmastus - rahulolu endaga nii sisemiselt kui väliselt.

Läbi enesearmastuse tuleb oskus aktsepteerida oma puudujääke ning võtta neid osana endast, mitte lasta neil langetada oma enesehinnangut.

Enda puuduste aktsepteerimine ei tähenda automaatselt, et meil ei peaks olema soovi või vajadust kasvada, areneda ja muutuda. Kuid see tähendab, et meis on mõistmine: ennast tasub muuta vaid selleks, et saada iseenda paremaks versiooniks. Ei ole ühtegi teist põhjust, miks ennast muutma hakata, muutumissoov ei saa tulla meist väljapoolt ehk survena ühiskonna, suhtepartneri või millegi/kellegi teise poolt. Soov muutumiseks saab tulla vaid meist endist ja meie sisemisest soovist kasvada. Eneseaustus ehk endast lugupidamine - enda hästi kohtlemine on kõige tähtsam! Kui me ennast ise hoiame, siis ei luba me ka teistel endale süstemaatiliselt halba teha. Eneseaustus on enda väärtustamise alustala. Turvatunne - seda peab olema nii meie sees kui meie ümber, siis on olemas usaldus iseenda ja ümbritseva maailma suhtes. Pole kartust, pole hirme. Kui meil on kartused ja hirmud, on raske keskenduda enda armastamisele ja väärtustamisele.

Et tekiks turvatunne, tuleb selgeks mõelda ja kaotada see, mis tekitab hirme. Leppimine ja hingerahu - oskus leppida sellega, mis on juba juhtunud ja oskus leppida ka sellega, mida me muuta ei suuda. Just seeläbi saame leida hingerahu.

Kõige suurem hingerahuröövel ongi leppimatus. Samas hoiame me enim kinni just sellest, mida muuta ei saa. Rahulolu- ja õnnetunne. Rahulolu iseendaga ja õnnetunne kõige üle, mis meis olemas on, näiteks kõik meie head omadused, oskused ja teadmised. Samuti ka rahulolu selle üle, mis meid välisilmas ümbritseb - soe kodu, sissetulek, tervis, armastav suhtepartner jne - see kõik annab meile nii välist kui sisemist turvatunnet.

Rahulolutunne ja õnnetunne aitavad meil ennast ka armastada ja väärtustada. Need on justkui enesearmastuse ja eneseväärtustamise alakomponendid.

Niisiis, kõik eelmainitud osad ning tegelikult paljud teisedki osad on tugevas seoses üksteisega. Näiteks tasakaal elus tuleb ju siis, kui mõtetes valitseb rahu, ja mõtetes valitseb rahu siis, kui on olemas turvatunne ja paigas on väärtushinnangud iseenda suhtes.

Harmooniat endas saavutada ja hoida ei pruugi alati olla lihtne, ent harmoonilisus enda sisemaailmas on elu üks olulisemaid aspekte. Just seetõttu tasub sellesse panustada ka juhul, kui tee harmooniani ei ole kerge ja kiire. Eesmärgi saavutamine on ponnistusi väärt!



bottom of page