top of page

Isiksusetest "värviratas"

Updated: Apr 11, 2018




Mis Sa arvad, milline allolevatest värvidest

iseloomustab Sind enim?

Et teada saada, kas Sinu algne valik läks täppi, joonista paberile samasugune 6 (horisontaalselt) x 8 (vertikaalselt) ruudustik:


Loe läbi horisontaalse rea kaupa allolevad väited ning hinda neid 1 - 6 punktiga, ja märgi need joonistatud tabelisse vastavalt:

6 - käib enim Sinu kohta ja 1 - ei iseloomusta (peaaegu) üldse.


Viimasesse ehk kaheksandasse horisontaalsesse ritta arvuta kokku ülevalt alla tulevad punktid iga värvi kohta.

Suurima punktisummaga värv iseloomustab Sind enim.

1 - 2 punktisummalt järgmist värvi esindavad omadusi, mis on Sinus samuti üsna jõuliselt olemas. Suurema osa inimeste jaoks läheb testi tulemus kokku eelnevalt nende poolt valitud värvi ja nende reaalse olemusega.

Kui tunned, et testi tulemus ei käi siiski Sinu kohta, siis jää esmalt välja valitud värvi juurde ning loe selle värvi kohta.

Kui oled üks väheseid, kes sai enam-vähem võrdsed punktid kõikide värvide osas, siis on Sinus esindatud segu kuuest isiksusetüübist.

Kui said mõne värvi puhul 34+ punkti, käivad suure tõenäolisusega Sinu kohta antud isiksusetüübi ohud ning peaksid kindlasti nendele hakkama tähelepanu pöörama ja nendega ehk ka tegelema? Mainitud ekstreemsel tasemel isiksuseomadusi võid endas leida ka väiksema punktisumma puhul. Jälgi neid omadusi endas ja mõtle, kas need teenivad Sind või hoopiski kahjustavad Sind?



Punane

Sa oled tõenäoliselt üsna domineeriv, südikas ja kirglik. Oled enesekindel ja ambitsioonikas, ega lase end millelgi takistada oma eesmärkide saavutamisel.

Ilmselt on Sul üsna palju sõpru, kuid tõelist Sind tunnevad nendest vaid väga vähesed.

Sa oled lojaalne oma lähedastele ning teeksid nende nimel mida iganes.

Punase isiksusega inimesed on tugeva tahtejõuga, nad ei anna kunagi alla ilma võitluseta. Tihtipeale saavutavad nad oma tahtmise selle hinnast olenemata.

Et olla õnnelik ja eluga rahul, vajad Sa võimalust olla iseseisev. Rutiini ei talu punased isiksused kõigeparemini.

Punase isiksuse miinuspoolteks võib olla liigne jäikus ja mõtteviis: minumoodi või valetmoodi. Oma õiguse eest võitlemine võib tekitada olukorra, kus hävivad suhted lähedaste inimestega. Sattudes taolisesse olukorda, meenuta endale, et igaühel võib olla tema tõde ja seda ka juhul, kui Sinu jaoks ei tundu see kõige õigem.

Kui oled halvas tujus, kipud seda välja elama ka teiste peal. Püüa ennast selles osas veidi rohkem talitseda.

Sinu väline jäisus, uhke ja isegi ülbe olek võivad inimesi peletada ning tihtipeale ei julgeta Sinuga tutvust teha just sellise mulje tõttu. Katsu rohkem märgata enda ümber teisi inimesi ja neile naeratada.

Jah, Sina oled oluline ja see on hea, et endale keskendud, kuid ära unusta sealjuures ka oma lähedasi ja võimalikke uusi sõpru-tuttavaid!


Oranž

Oranži isiksusega inimestel on mänguline olemus, palju energiat ja aktiivne elustiil. Aktiive elustiil on otsekui vajadus, et maandada pidevat suurt energiatulva.

Oranži isikusega inimesena oled Sa andja. Inimene, kes hoolitseb kõigepealt kõikide teiste eest ja alles siis iseenda eest. Soe süda ja kõigile avatud hing. Hea kuulaja ja hea vestleja.

Sa naudid tähelepanu ja tähelepanu keskpunktis olemist.

Et teistega samastuda või neid tõeliselt mõista, pead Sa omajagu vaeva nägema.

Võib juhtuda, et kipud tahtmatult inimestega manipuleerima. Kui see läbi nähtakse, kannatab Sinu usaldusväärsus.

Raske on leida tasakaalu lõbutsemise ja kohustuste vahel. Kipud keskenduma asjadele, mis Sulle naudingut ja huvi pakuvad ning selle kõrvalt unustad ära asjad, mida oled lubanud ja mis vajavad tegelemist.

Oled väga impulsiivne. Tihtipeale tähendab see millegi ütlemist või millegi tegemist ilma tagajärgedele mõtlemata. Tänu sellele on konfliktid kerged tekkima nii tööl kui eraelus. Sulle tuleb kasuks, kui õpid oma impulsiivsust mõnevõrra ohjama ning mõtlema oma sõnade-tegude tagajärgedele ja mõjudele.


Kollane

Kui Sul on kollane isiksus, oled Sa optimistlik ja hakkaja inimene. Sind on keeruline muserdada ning kui see kuidagi juhtubki, siis Sa saad oma elurõõmu kiiresti tagasi. Teiste inimeste negatiivsus ei too Sinu tuju alla, sest Sul on tugev usk endasse. Elad põhimõttel, et kui annad endast välja head, siis saad ka vastu head. Oled inimene, kes hoolib väga teistest ja on valmis aitama igal võimalikul viisil.

Kuigi vahest kipud maailma nägema läbi roosade prillide, oled siiski piisavalt praktilise maailmapildiga. Sa oled vastutustundlik ja suudad inimeste usalduse üsna kiiresti välja teenida.

Teinekord kipud käituma tunnete baasil liialt impulsiivselt. Kui hakkad elama vaid südamehääle järgi, eirates peaaegu täielikult mõistusehäält, võid vastu võtta valesid otsuseid või sattuda olukordadesse, mida hiljem kahetsed. Leia nende kahe vahel tasakaal!

Sinu jaoks on väga tähtis olla armastatud ning et seda olla, võid Sa ohverdada liiga palju. Lased ennast tänu oma õrnale olemusele liialt palju allutada.

Kollase isiksusega inimesena on Sul oht suruda alla oma vajadused, et teised saaksid seda, mida nemad vajavad. Selline teguviis võib Sind ennast muuta vihaseks või õnnetuks, kuid Sa ei kipu sellest otse rääkima. Kui Sa tunned, et Sind ei armastata, hinnata või märgata piisavalt, võid hakata alateadlikult manipuleerima ja teistes süütunnet tekitama. Ole julgem ja anna teada, mida Sa vajad.

Ükskõik kes ja mida Sinult küsib, Sa ei oska, julge ega taha öelda “ei”. See viib Sind tihti ülekoormusesse. Õpi ütlema “ei” - see on oskus, mida läheb elus vaja. Sinu vajadused ja soovid loevad ka!

Roheline

Rohelise isiksusega inimesed on üsna kahe jalaga maapeal olevad ja praktilise lähenemisega.

Paljud rohelised isiksused armastavad loodust ja rahu.

Kui Sa oled “roheline”, siis oled üsna kindlalt introvert, ent samas oled väga uudishimulik ennast ümbritseva maailma suhtes. Sulle meeldib uurida, mõelda ja mõista asjade sügavamat olemust. Sa oled väga intelligentne, naudid stimuleerivaid ja mõneti isegi provokatiivseid vestluseid. Sa põlgad rumalust.

Sulle on oluline, et maailmas valitseks õiglus, et asjad oleksid õigesti.

Rohelise isiksusega inimesena oled nagu avatud raamat - mida näed, seda saad! Enamasti Sa ei viitsi teeselda kedagi, kes Sa tegelikult ei ole.

Sinu huumorimeel on pigem sarkastiline ja irooniline. Mõtteviis pigem küüniline ja külm - sellepärast saavad Sinuga paremini läbi need inimesed, kes kannatavad välja Sinu toore aususe ja teistmoodi mõtteviisi. Püüa veidi rohkem arvestada ka teiste tunnetega. Jälgi, et Sinu väärtused ja mõtteviisid ei peletaks Sinust eemale leebemaid ja õrnema mõtteviisiga inimesi.

Kipud ülemõtlema, kui pead leidma lahenduse probleemi üksikosale, detailid ei ole Sinu lemmikud. Sa suudad paremini leida lahendusi tervikule. Pea meeles, et vahest on oluline näha ka väikseid osi eraldi, mitte vaid suurt pilti.

Kuna suudad enamikest inimestest paremini tajuda “suurt pilti” ja seda, mis on õige ja mis on vale, võid olla tundetu üksikisiku vajaduste ja kannatuste suhtes. Aga kas oleksid ükskõikne ka siis, kui tegu oleks Sinu enda või mõne Sinu lähedase inimesega?

Kui süvened millessegi, võid tõrjuda eemale kõik muud segavad tegurid - sealhulgas ka oma lähedased. Ole ettevaatlik, et Sa olulistest inimestest niiviisi ilma ei jää!

Sinine

Sa oled lootusetu romantik ja vankumatu idealist. Hoiad väga oma peret ja sõpru.

Suures inimrühmas tegutsemine ei ole Sinu jaoks.

Sinu eelistused on pigem traditsioonilisemad ja tagasihoidlikumad, kui ettearvamatud ja ekstravagantsed.

Armastad korda ja süsteemsust. Sinu jaoks on oluline reeglite järgimine ja paika pandud piirid. Ülekantud mõttes eelistad sissetallatud radu uutele ja avastamata kohtadele.

Sinised isiksused võivad olla nii liidrid kui järgijad.

Sinise isiksusega inimesena oled Sa rahulik, lahke, siiras, mõistev. Üritad teha nii palju head kui vähegi saad. Oled väga tundlik kuid vaid vähesed teavad kui tundlik Sa tegelikult oled. Et ennast kaitsta, varjad oma õrna olemust enamuse eest.

Paljud “sinised” armastavad veekogusid ja looduses olla - see rahustab neid enim, kui nad tunnevad, et on tasakaalust väljas. “Sinistel” ei ole midagi omaette olemise vastu, nende jaoks on üksi olemine vägagi nauditav.

Sinu ohuks on kontakti puudumine oma tunnetega - Sa ei tea, miks Sa tunned nii nagu tunned. Teinekord Sa isegi ei tea seda, kuidas Sa tegelikult tunned.

Sulle meeldib teha asju korralikult ja õigesti, mis tähendab, et panustad palju ja võid ennast ülekoormata ning unustad puhata ja lõõgastuda.

Võid arvata, et tead kõikidest kõike kõige paremini. Püüa kuulata ka teisi ja analüüsi nende mõtteid. Tunnusta ja ole lugupidav. Ole mõistvam ja ära kritiseeri teisi nii palju. Sinu perfektsionism võib hakata kahju tekitama inimsuhetele.

Mõista, et alati ei pea olema täiuslik. Suurepärane on ka väga hea!

Lilla

Sa oled psüühiliselt ja emotsionaalselt vägagi tundlik inimene.

Unistaja, planeerija, looja. Näed maailma tihtipeale läbi enda unistuste ja ettekujutluste.

Kuna Sinu mõtted liiguvad välgukiirusel, kipud vestluste ajal tihtipeale tähelepanu kaotama. Samas võid teisi segamatult tunde kuulata ja olla õlaks, mille najal saab nutta. Sul on palju ideid ja mõtteid ning soovid palju aega omaette veeta, et saaksidki oma mõtteid mõelda ja unistusi unistada.

Sul tundub üsna sageli olevat probleeme ajaga - igasugu tegelemist vajavaid asju on alati rohkem kui aega nendega tegelemiseks.

Leia kindlasti aega ka oma lähedaste jaoks. Ole olemas rohkem, kui hädavajalik on.

Sulle meeldib probleemidele leida õigeid lahendusi.

Kui keskendud lahenduste leidmisele, tööle või mõnele muule asjale, ei pööra Sa piisavalt tähelepanu inimsuhetele. Ole kindel, et Su prioriteedid on paigas.

Õpi vastu võtma abi ning väärtusta ka teiste mõtteid.

Sul on kalduvus määratleda ennast selle järgi, kui efektiivne Sa oled suutnud olla. Usu, Sind väärtustatakse nii palju enama järgi, kui vaid selle, palju Sa teha oled suutnud.






















Antud tulemused võivad mõnevõrra varieeruda seoses Sinu emotsionaalse olukorraga testi tegemise hetkel. Õnneliku ja lõõgastununa võid valida veidi teised vastused kui ärritununa ja pingeolukorras olles. Seega oleks hea, kui saad testi teha üsna neutraalses tujus ja olekus.

Kindlasti kasutad Sa erinevaid isiksusetüüpide omadusi erinevates olukordades. Kui näiteks tööl oled rohkem “punane”, siis eraelus võid olla rohkem “roheline.”

Võid teha testi tööl olles - nii saad teda, valdavalt millise isiksusena toimid Sa tööl ja korrata testi kodus olles, et näha, milline värv valitseb Sinus vabamas õhkkonnas.


Harmoonia Stuudio on omandanud Dawn L. Billings´i “Värviratta isiksusetesti” osalise kasutusõiguse!
Antud testi või selle osade loata kopeerimine ja kasutamine väljaspool Harmoonia Stuudiole kuuluvat keskkonda on keelatud!
bottom of page