top of page

Kui need punktid on Sulle tuttavad, siis annad endast liiga palju!

Updated: Feb 27, 2018


“Pole suuremat rõõmu kui andmisrõõm” - kes meist ei oleks kuulnud sellist ütlust?! Siiski, endast liialt palju andes muutub andmisrõõm kohustuseks ning kohustus hakkab vaikselt sööma elurõõmu, asendades selle stressiga. Õpi seadma piire ning märkama ka enda soove ja vajadusi. Nii saad olla kindel, et Sinust ei saa teisi teeniv robot.

Kui kasvõi üks järgnevaist punktidest käib Sinu kohta, siis mõtle: kas see on ikka Sinu suhtes õiglane?


1. Sul pole peaaegu kunagi aega iseenda jaoks

Koguaeg on midagi teha, aga palju sellest tehtavast teed Sa enda jaoks ja paljut sellest tõeliselt ka naudid?

Tee endale rangelt soovituslikuks igapäevaselt 1 - 2 tundi endaaega, mil saad puhata, tegeleda hobiga või olla lihtsalt üksi vaikuses, tegeleda lemmikloomaga või veeta aega koos kellegagi, kelle jaoks Sa ei pea midagi tegema. Need 1 - 2 tundi on aeg, mil Sa ei aita teisi ega tee teistele teeneid, vaid naudid seda, mis meeldib Sulle!


2. Sa ei ütle (peaaegu) kunagi “ei”

Annad naeratades nõusoleku millegi tegemiseks, kuid sisimas Sa ei soovi seda. Sul pole selleks aega, tahtmist ega jõudu.

Mis juhtuks, kui Sa ütleksid “ei!”? Anna julgelt teada, et hetkel Sul ei ole ressursse antud asjaga tegelemiseks ning Sa ei saa seda endakanda võtta.

Maailm ei jää seisma, kui Sa enda heaolu eest seisad!


3. Sa oled hea kuulaja, väga abivalmis inimene ja leidlik probleemilahendaja

...ehk siis Sa oled isik, kelle kätte annavad teised oma probleemid lahendada. Vaata punkti nr 1. Kindlusta, et Sul oleks aega iseendale! Sa ei saa ega pea olema 24 tundi ööpäevas tasuta psühholoog ja abistaja!

Kui vaja, lülita “enda aja” ajaks välja kõik seadmed, mille kaudu oled kättesaadav.

Kui oled kallima, pere või sõpradega koos, siis esita neile omapoolne tingimus, et järgnevad 1 - 2 tundi on headeks asjadeks, mitte probleemidest rääkimiseks ega probleemidele lahenduste otsimiseks. Jah, probleemidega tuleb ka tegeleda, kuid lahenduste otsimine ei saa hõivata pidevalt suurt osa Sinu ajast - eriti, kui tegu polegi ju Sinu probleemiga või kui Sul on endalgi kuhjaga tegemisi.

Vaata punkti nr 2. Julge öelda “ei”, sest Sa ei pea lahendama teiste probleeme.


4. Teiste probleemidest on saanud Sinu probleemid

Sa tunned, et Sinu elus on palju stressi, aga kui hakkad analüüsima stressiallikaid, siis näed, et tegu polegi Sinu stressiga. Oled võtnud teiste probleemid liialt endasse ja stressad võõraste murede pärast. Kas teiste probleemide pärast muretsemine muudab nende jaoks midagi? - Ei. Aga Sinu jaoks? - Jah, Sinu jaoks toob see kaasa stressi ja seeläbi elukvaliteeti languse. Seega ära koorma ennast probleemidega, millele kaasaelamine nagunii lahendusi ei too. Liialt suur empaatiavõime põletab Sind lihtsalt läbi.

Recent Posts

See All
bottom of page