top of page

Mõistmine ja kohanemine lähisuhtes

Updated: Nov 21, 2018


armastus suhe suhted möödarääkimine

Me kõik teame, mida tähendab teineteisest möödarääkimine, kuid paarisuhte kontekstis saame rääkida ka möödamõistmisest armastuses. Astudes suhtesse, on meil teatud ootused ja lootused nii suhtele kui suhtepartnerile. Teinekord juhtub aga, et mingi aja möödudes hakkavad tekkima tülid ja lõpuks minnakse pettunult lahku. Miks see nii on? Päris tihti on see nii just sellepärast, et suhe ja partner ei vastanud ootustele. Pettunud on kas üks suhtepooltest või siis ei olnud kumbki teineteisega rahul.

- "Ta ostab mulle lilli ja teeb ilusaid kingitusi, viib mind kallitesse restoranidessegi, aga... Ta ei ole kunagi minu jaoks täiesti kohal. Minuga koos. Minu jaoks olemas... Ma tunnen ennast nii üksikuna!" - "Ma olen ostnud talle igaks tähtpäevaks ja sünnipäevaks suure kimbu lilli ning kulutanud omajagu aega ja palju raha täiusliku kingituse leidmiseks, aga ta nagu üldse ei hooli sellest. Ma annan endast nii palju, aga ta pole ikka rahul. Tunnen, et kõik minu pingutused on tühja!"

Sellist asja võiks nimetada erinevaks armastusekeeleks - erinevatel inimestel on erinevad ootused ning nende jaoks on armastuse mõistmine - endast välja andmine ja vastu võtmine - erinev. Tavaline on, et anname partnerile seda, mida me ise soovime saada, mitte seda, mida partner soovib. Armastust saab väljendada mitmeti, aga kui üks mõistab armastust ühtemoodi ja teine teistmoodi, siis toimubki partnerite vahel armastuse möödamõistmine. Suhtesse astudes tuleks meeles pidada, et armastus pole teise jaoks alati sama, mis iseenda jaoks. Kui suhtesse hakkab tekkima disharmoonia, tuleks võtta hetk ja suhelda. Kommunikatsioon on suhtes üks tähtsamaid aspekte! Suhte ebakõlasid arutama hakates ei tohiks ärrituda ja süüdistusi pilduma hakata. "Mida Sa vajad ja soovid? Mis on Sinu jaoks oluline? Millised on Sinu ootused?" Just need on küsimused, mida tuleks rahulikul toonil küsida nii suhtepartnerilt, kui ka iseendalt. Teinekord võib juhtuda, et me polegi sügavuti mõelnud, millised ootused meil suhtele on. Mida me ise suhtelt tahame ja vajame. Alati ei pruugi need kattuda olevikus sellega, mida minevikus oleme tahtnud ja vajanud. Mõnikord ei oskagi me seda teoreetilisest küljest analüüsida, vaid peame vooluga kaasa minema ja leidma vastuse läbi praktika - läbi igapäevase elu.

Armastada kedagi, tähendab teda tõeliselt tundma õppida ja suuta mõnevõrra kohanduda tema järgi. Kui seda suudavad mõlemad partnerid, saab suhe olla tugev ja kestev. Jonnakusele ja kangekaelsusele suhtes kohta ei ole, nagu pole suhtes kohta ka totaalsele allumisele ja enda kringliks painutamisele. Eduka suhte üks oluline osa on kahe inimese võrdne võime võrdselt kohaneda teineteise eripärade ja vajadustega. Soov ja valmisolek anda endast sama palju, kui saada vastu. Kuid ka leppida sellega, et suhte jooksul võib tekkida perioode, mil tuleb anda rohkem kui on võimalik vastu saada. Seda kõike piirini, mil suures pildis valitseb suhtes tasakaal.

bottom of page