top of page

Sa ei ole piisavalt hea?

Updated: Oct 23, 2018





Oled Sa mõnikord tundnud, et Sinu parim ei ole piisavalt hea?

Et Sina pole piisavalt hea?

Kui sellised mõtted poevad pähe, mõtle järgnevale...



1. Kui Sa võrdled ennast kellegi teisega ja tunned, et oled temast kehvem siis tea, et ka see inimene võrdleb ennast samamoodi kellegi kolmandaga ja tunneb samamoodi, samas kui ka see kolmas inimene võrdleb ennast kellegagi ja tunneb ennast samuti alaväärsena. See on inimpsüühikale üsna omane lõppematu nõiaring. Tegelikult oleme kõik omade plusside ja miinustega. Meis kõigis on omad ebakindlused, kahtlused ja hirmud. Asjad aga ei pruugi kellegi puhul olla nii, nagu need välja paistavad. Inimene, kellega Sa ennast võrdled ja kellega võrreldes ennast viletsamana tunned, võib vaadata Sind ning tunda samamoodi kadedust või alaväärsust - olgugi, et Sa seda ealeski ei aimaks.


2. On olemas ütlus: “Ära usu kõike, mida Sa mõtled!” Meie aju võib olla väga andekas valetaja ja veenda meid selles, mis pole üldsegi tõde. Kui meil tekib enda kohta mingi negatiivne mõte, siis on väga raske lõpetada selle mõtlemist. Me kerime ja kerime seda oma peas, lisame sinna argumente juurde ja paisutame kõike mitmekordselt üle. Sisuliselt saame jõuda ühest untsu läinud õhtusöögi valmistamisest selleni, et terve meie elu on valesti, miski ei tule kunagi välja ja kõik on mõttetu. Tuleb meeles pidada, et mõtted on vaid mõtted, mitte faktid.


3. Sinus on rohkem head kui halba. Me keegi pole täiuslikud, aga me keegi ei koosne ka vaid vigadest. Milles iganes Sa oled suutnud ennast veenda või lasknud mõnel pahatahtlikul inimesel ennast veenda, tea, et see pole tõsi! Lisaks on Sul alati võimalus teha uusi valikuid ja muuta ennast või oma suhtumist.


4. Kõige rohkem mõistmist ja armastust vajad Sa just siis, kui tunned et Sa ei vääri seda üldse. On väga raske lubada endale midagi head kui tunned, et Sa oled andetu, väärtusetu, rumal, midagi valesti teinud või öelnud - kui vihkad ennast, kui oled ärev, uppumas depressiooni vms. Ometigi ei tohiks selliste tunnete juures lähedasi endast eemale lükata, vaid nendelt tuleks vastu võtta kogu hoolimine ja tugi, mis neil pakkuda on. Sa oled armastuse vääriline just sellisena nagu Sa oled - alati ja koguaeg!


5. Kui Sa ei lepi sellega, kuidas on asjad praegu, siis on Sul väga raske hakata saavutama seda, mida Sa soovid, et oleks hiljem. Kui Sa panustad kogu oma energia sellesse, et olla rahulolematu ja võidelda sellega mismoodi Sinu elu hetkel on, ei jää Sul aega ega jõudu, et planeerida ja asuda teostama seda, kuidas Sa tahaksid, et tulevikus oleks. Aktsepteeri seda, mis hetkel on - isegi kui see ei ole Sinu tahtele vastav.


6. Keskendu sellele, mille oled juba saavutanud, mitte sellele, kui palju on vaja veel saavutada. Tea, et isegi kui Sa kukud läbi korduvalt ja korduvalt, on juba see saavutus, et Sa oled üritanud ning jätkagi üritamist.

Pea meeles, et saavutus on saavutus ka siis, kui tulem pole täiuslik!


Oska ennast väärtustada nüüd ja kohe, koos kõikide oma vigade ja nõrkustega. Ennast vihates ei suuda Sa kunagi saada selliseks, milline Sa oleksid ennast armastades, aga endast hoolides saad Sa just selliseks, milline Sa oleksid ennast armastades!
- - Reiven -



bottom of page